Het vormingsmoment voor begeleiders is een maat voor niets

In de zomer besliste de Vlaamse regering om op 1 maart het vormingsmoment opnieuw in te voeren voor wie als vrije begeleider iemand wil leren rijden. Een maatregelen die kwb in theorie ten volle steunt, maar het schoentje knelt stevig bij de praktische regelgeving.

In de weg naar een rijbewijs zijn de eerste uren achter het stuur cruciaal. Daarin wordt gewerkt aan de algemene voertuigbeheersing, een must om veilig de weg op te kunnen gaan! De aanwezigheid van een goed opgeleide begeleider, die weet wanneer een leerling klaar is voor de openbare weg, is in deze eerste uren dus van groot belang. Alleen lijkt de regering zich daar niet bewust van te zijn …

De regelgeving rondom het nieuwe vormingsmoment stelt dat een begeleider uiterlijk vijf maanden voor de leerling praktisch examen aflegt deze infosessie moet volgen. De toegelaten oefentermijn in het systeem van vrije begeleiding is echter 36 maanden, en in de praktijk zien we dat veel kandidaat-bestuurders meer dan een jaar oefenen op het autorijden. Met andere woorden: de kans is reëel dat leerlingen al maanden op de weg aan het oefenen zijn voor hun begeleider een vormingsmoment volgt. De waardevolle info die hij/zij daar krijgt is op dat moment niet relevant meer, en kan de valse van de rijopleiding niet meer rechttrekken.

Met de huidige regels schiet deze maatregel haar doel totaal voorbij.

Siegmund Hermans
coördinator dienst rijbewijs kwb vzw

Voor meer info over dit persbericht kan je contact opnemen met Siegmund Hermans via
siegmund.hermans@kwb.be of 0476 90 60 42.

19 januari 2024