Column

Autorijden met (teen)slippers?

24 sep 2019

Aan het begin van de zomervakantie werd me enkele keren gevraagd of het nu wel of niet toegestaan is om met (teen)slippers auto te rijden. En zonder schoeisel? Mag je een auto besturen op blote voeten?

Artikel 8.3 van onze wegcode vermeldt:

Elke bestuurder moet in staat zijn te sturen, en de vereiste lichaamsgeschiktheid en de nodige kennis en rijvaardigheid bezitten. Hij moet steeds in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend zijn voertuig of zijn dieren goed in de hand hebben.

Het is dus niet strikt verboden om zonder schoeisel, met (teen) slippers of op hoge hakken plaats te nemen achter het stuur, maar verstandig is het niet! Slippers blijven makkelijk achter de pedalen haken. En, net als bij rijden op blote voeten of kousen, schuif je met slippers aan sneller van de pedalen. Naaldhakken kunnen dan weer beletten dat de pedalen naar behoren ingedrukt worden of zich vastpinnen in de mat van de auto. Dat alles kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Vooral wanneer je plots en snel moet reageren, is geschikt schoeisel van belang.

Kan ik beboet worden?

Als de politie van mening is dat je door je (gebrek aan) schoeisel je auto niet onder controle hebt of dat het je verhindert om veilig te rijden, waardoor onrechtstreeks de veiligheid van andere weggebruikers in gevaar komt, kan je een boete krijgen van 110 à 120 euro. In de meeste andere landen is dezelfde regel van toepassing. Sommige zijn op dit vlak zelfs heel strikt en schrijven boetes uit als je schoenen draagt waarmee je je voertuig niet op een degelijke wijze kunt besturen. Dit is onder meer het geval in Spanje en Frankrijk. In Spanje is het bovendien ook verboden om met ontbloot bovenlijf te rijden.

Wat bij een ongeval?

Wanneer de verzekeringsmaatschappij oordeelt dat het ongeval te wijten was aan onvoldoende voertuigbeheersing door het niet dragen van aangepast schoeisel, kan je als bestuurder (deels) aansprakelijk worden gesteld voor het ongeval. Je zal dan zelf aansprakelijk worden gesteld voor alle schade, en ook voor die van de tegenpartij.

Het beste advies is dus om je gezond verstand te gebruiken, en voor het autorijden een paar schoenen te dragen dat geen problemen oplevert. Je kunt je teenslippers gewoon meenemen voor na de rit.