Column

Het belang van een juiste bandenspanning.

07 jan 2019

We weten allemaal dat de juiste bandenspanning belangrijk is, maar weten we ook waarom? Om te beginnen omdat dat gunstig is voor het benzineverbruik. Wanneer banden te weinig spanning hebben, moet de motor van de auto harder werken om vooruit te komen, wat meer brandstof kost. Er zijn echter nog belangrijkere factoren.

Tekst: Siegmund Hermans

Zo is ook de juiste bandenspanning belangrijk voor uw veiligheid en die van andere weggebruikers. Ze zorgt er immers voor dat de auto bij noodremmen zo efficiënt en snel mogelijk tot stilstand komt. Bij een te lage of te hoge bandenspanning zal de auto een aanzienlijk langere afstand nodig hebben om tot stilstand te komen. En bij noodsituaties kan één meter het verschil uitmaken tussen iemand voor lange tijd het ziekenhuis in sturen of er met de schrik vanaf komen.

Aquaplaning

Daarnaast is er de kwestie van stabiliteit en grip. Bij regenachtig weer is het ontzettend belangrijk de juiste bandenspanning te hebben. Het profiel in de banden is gemaakt om water af te voeren, waardoor de grip op het wegdek gewaarborgd blijft. Wanneer de bandenspanning te hoog of te laag is, zal de band minder efficiënt water kunnen afvoeren, en dat kan aquaplaning tot gevolg hebben. Dit betekent in feite dat uw auto letterlijk over water glijdt en de banden geen contact met het wegdek maken. Dat kan levensgevaarlijk zijn omdat u dan weinig tot geen controle hebt over uw auto. Een paar seconden van aquaplaning kan al fataal zijn indien de chauffeur niet juist handelt. Het beste wat u tijdens aquaplaning kunt doen is het gaspedaal loslaten en het stuur recht houden (op een recht stuk). In een bocht is het wat ingewikkelder, maar liggen de snelheden meestal ook wat lager en is de kans op aquaplaning dus kleiner. Naast veiligheid is het belangrijk dat de banden van uw auto zo lang mogelijk mee gaan, en ook daarvoor is de juiste bandenspanning belangrijk. Bij een te lage bandenspanning slijten de buitenranden van uw band te snel, bij een te hoge bandenspanning slijt het middengedeelte van de band te snel. In beide gevallen dient een band veel eerder dan nodig vervangen te worden. Bij de juiste bandenspanning gaat een band het langst mee. Dit komt omdat het gewicht van de auto dan gelijk over het hele oppervlak van de band wordt verdeeld en de band zo het minst belast wordt.

Wat is de juiste bandenspanning voor mijn auto?

De juiste bandenspanning is voor elke auto anders. Dat komt omdat de ideale bandenspanning afhankelijk is van het totaalgewicht van de auto, maar ook van de maat band. Een brede platte band in combinatie met een zware auto zal een hogere spanning nodig hebben dan een smalle band op een kleinere auto. Meestal is de juiste bandenspanning te vinden op een sticker bij het linkerportier van uw auto of op het klepje van de tankvuldop.

Ook in het onderhouds- en/of instructieboek van uw auto staat de juiste bandendruk aangegeven. U kunt zelfs zien hoeveel spanning er nodig is wanneer de auto licht of zwaar beladen is.

Geen originele bandenmaat? Dan klopt de voorgeschreven spanning niet meer! Indien u een andere maat banden monteert dan de originele (ongeacht of dit breder of smaller is) moet u de bandenspanning aanpassen. Bij brede platte banden hoort er wat meer spanning in te zitten (0,5) dan bij normale banden. De bandenleverancier kan u hierover meer informatie geven. Er is helaas geen standaard spanning die voor alle banden en auto’s ideaal is.

Controleer regelmatig

Controleer uw bandenspanning eens per maand. Zo weet u zeker dat u veilig en voordelig op weg bent! Om een correcte meting van de bandenspanning te kunnen doen is het belangrijk dat de banden ‘koud’ zijn, dit wil zeggen dat u niet meer dan drie kilometer heeft gereden met de auto voordat u de spanning controleert. Bij een langer gebruik wordt de lucht in de band warm: lucht zet dan uit. Hierdoor zal de meting hoger uitvallen. Om de warmte te compenseren (wanneer u meer dan drie kilometer rijdt voor de controle) kunt u 0,2 bar extra spanning bijpompen.