Column

Het Vormingsmoment is van onschatbare waarde.

14 jan 2019

Peggy en Gert uit Heist-op-den-Berg volgden het vormingsmoment voor begeleiders van kwb Heist Statie, en staan vermeld als begeleider op het voorlopig rijbewijs van hun zoon. Ook Jan uit Opglabbeek schreef zich in voor een vormingsmoment. Hij begeleidde zijn kinderen al naar hun rijbewijs, en nu zijn de kleinkinderen aan de beurt. Degene die hij nu begeleidt, kreeg haar voorlopig rijbewijs vóór 1 oktober 2017. Jan moest het vormingsmoment dus niet volgen, maar schreef zich in uit interesse. Kwb polste naar hun ervaringen.

Tekst: Siegmund Hermans

Kwb: Sinds 1 oktober 2017 is het vormingsmoment voor begeleiders verplicht voor wie als begeleider vermeld wil worden op het voorlopig rijbewijs van zijn (klein)kind. Wat vonden jullie van het idee dat jullie als ervaren bestuurder een dergelijke vorming moest volgen?

Peggy en Gert: “Wij vonden het niet nodig. We dachten: wat kan dat zijn? Wat theorie? Moet dat nu echt? We dachten dat we er niets aan gingen hebben, en vonden het een nutteloze maatregel, geldklopperij.”

Jan: “De kleindochter die ik leer rijden zit nog in het oude systeem. Ik was dus niet verplicht het vormingsmoment te volgen, maar heb me ingeschreven omdat ik benieuwd was. En anderzijds kon ik er waarschijnlijk ook nog wat van opsteken!”

Kwb: Hoe denken jullie erna het vormingsmoment over?

Peggy en Gert: “Wij vonden het heel interessant! Het was een heel aangename lesgever, die dat perfect heeft gegeven. Die drie uur zijn voorbij gevlogen, en we hebben er heel veel van opgestoken. Aan de hand van praktische voorbeelden heeft hij ons meegegeven hoe je situaties kan uitleggen aan een beginneling en waar je zeker moet op letten. Dat zijn dingen waar je als begeleider niet bij stilstaat. Hij heeft ons heel wat nuttige en praktische tips gegeven. Ik denk dat alle deelnemers het heel interessant vonden.”

Gert: “Ik zat met vragen over bijvoorbeeld technische rijvaardigheid. Ik heb zelf geleerd te remmen op de motor, maar is dat wel de correcte techniek? En hoe kan je zuinig rijden? Door snel op te trekken, of vroeger te schakelen naar een hogere versnelling? Hoe moeten we dit aanleren? Er waren heel wat vragen! Bij ons, ervaren bestuurders, zijn dat allemaal automatismen waar we niet meer bij nadenken. Op het vormingsmoment werden we aangemoedigd om hierbij stil te staan en kregen we tips rond de correcte rijtechnieken. Ik kreeg een sluitend en duidelijk antwoord op al mijn vragen.”

Jan: “Ik heb op dat vormingsmoment veel geleerd. Ik heb al een aantal keer iemand leren rijden, maar steeds had ik het moeilijk met hoe ik bepaalde zaken moest uitleggen. Ik had daar geen formulering voor. Net daar werd veel aandacht aan gegeven.”

Kwb: Hebben jullie je eigen rijstijl aangepast na het volgen van het vormingsmoment?

Gert: “Ja, ik rij bewuster met de auto. Ik zie meer borden”.

Peggy: “Ik anticipeer meer, nog meer, en kijk verder vooruit. Ik ben me meer bewust van het nut ervan en probeer dat nu mee te geven aan onze zoon.”

Jan: “Ook als ervaren bestuurder was het vormingsmoment interessant. Ik heb er zelf heel veel aan gehad, en heb mijn technische rijvaardigheid kunnen bijschaven.”

Kwb: Hoe ervaren jullie de gekregen tips wanneer je begeleidt?

Peggy en Gert: “De tip om duidelijke afspraken te maken betreffende de gebruikte terminologie blijkt een belangrijke te zijn. Op voorhand afspreken wat het verschil is tussen ‘stop’ en ‘rem’ bijvoorbeeld. Zo maak je de communicatie in de wagen duidelijk. Tijdens het rijden is er tenslotte geen ruimte om te gaan discussiëren over de betekenis van gebruikte woorden. Ook de tips over hoe de verschillende zaken uit te leggen zijn van onschatbare waarde gebleken. We voelen ons dankzij het vormingsmoment gesterkt!”

Jan: “Ik pas de tips zelf toe als bestuurder en voel me daardoor sterker en zekerder als begeleider.”

Het door de Vlaamse overheid verplichte vormingsmoment voor begeleiders heeft als doel wie iemand leert rijden beter voor te bereiden op zijn of haar taak. Het is geen examen of toets. De deelnemers krijgen nuttige tips en tricks alsook een stappenplan dat ze kunnen gebruiken bij het begeleiden van hun (klein)kind. Op die manier wil de Vlaamse overheid de kwaliteit van de rijopleiding via vrije begeleiding beter maken, met als doel beter opgeleide bestuurders, veiliger verkeer, minder ongevallen en minder slachtoffers.