Column

“Ik wil niet dat bereikbaarheid een hindernis vormt voor een toekomstige job”

15 okt 2020

Leren rijden: het lijkt eenvoudig. Je blokt flink, doet je theoretisch examen en zoekt vervolgens iemand die je wil begeleiden of klopt aan bij een rijschool. Maar daar heeft niet iedereen het netwerk of de middelen voor. Ook Maria (20) kent dat probleem, en zocht precies daarom contact met onze dienst rijbewijs. Aan Raak doet ze haar verhaal.

Raak: Dag Maria, kan je jezelf even voorstellen?

Maria: “Ik ben 20 jaar oud en woon in Brugge. Ik ben net begonnen aan mijn educatieve master Taal- en Letterkunde Grieks en Latijn aan de Universiteit Gent. Mijn ambitie is dus om binnen twee jaar leerkracht middelbaar onderwijs te worden. Ik zit op kot in Gent en in mijn vrije tijd speel ik viool en piano en maak ik graag lekker eten.”

Raak: Waarom is het belangrijk voor jou om je rijbewijs te halen?

Maria: “Voor mijn stage en toekomstig werk wil ik niet dat de bereikbaarheid van een school een hindernis zou vormen. Ook is het onzeker hoe lang mijn grootouders nog veilig zelf de weg op kunnen, en als zij niet meer kunnen autorijden, zou ik hen graag willen ondersteunen. Mijn alleenstaande mama heeft namelijk geen rijbewijs en geen auto, en is dus ook deels afhankelijk van mijn grootouders om boodschappen te doen, naar het containerpark te gaan … En daarnaast wil ik geen last zijn voor mijn vrienden, die wel een rijbewijs hebben en mij af en toe naar huis brengen.”

Raak: Ben je al geslaagd voor je theorie-examen?

Maria: “Nog niet, maar ik ben al aan het studeren en van plan het binnenkort af te leggen.”

Raak: Hoe komt het dat je geen geschikte begeleider kan vinden?

Maria: “Ik heb aan mijn nonkels gevraagd of zij mijn begeleider wilden worden, maar helaas hebben ze het allebei te druk met hun werk en daardoor niet genoeg tijd om mij op regelmatige basis te begeleiden. Mijn grootouders zijn allebei al wat ouder en vinden het niet veilig om mij te leren rijden aangezien hun reactiesnelheid veel trager geworden is. In mijn vriendenkring heeft er niemand al acht jaar een rijbewijs, en de ouders van mijn vrienden zijn zelf nog begeleider voor hun eigen kind of zien het simpelweg niet zitten om mij te begeleiden. Mijn mama heeft het ook aan haar vrienden gevraagd, maar ook van hen is niemand bereid mijn begeleider te worden. Te weinig tijd, te veel brandstofkosten en zorgen over de verzekering zijn de voornaamste redenen, die ik zeker kan begrijpen. Rijlessen zouden voor mijn mama, die niet kan gaan werken door haar psychische kwetsbaarheid, een heel dure investering zijn. Bovendien zouden we dan nog steeds een probleem hebben omdat we geen auto hebben om na afloop van rijlessen mee te kunnen oefenen.”

Raak: Wat voor iemand zoek je?

Maria: “Iemand met een groot hart die in Brugge in het weekend of in Gent doorheen de week mijn begeleider zou willen zijn. In de week zou ik ‘s avonds kunnen oefenen, maar ook de momenten waarop ik geen les heb. Ik heb zelf geen auto, dus idealiter zoek ik iemand die een auto ter beschikking kan stellen.”

Raak: Ken je nog andere jongeren in dezelfde situatie?

Maria: “Een van mijn vrienden zat in ongeveer dezelfde situatie toen zij haar rijbewijs wou halen en vond dit ook verschrikkelijk frustrerend. Uiteindelijk is het haar wel gelukt, maar voor haar was het ook zeer moeilijk. In mijn vriendenkring worden zulke problemen niet vaak besproken, omdat het voor de meesten een ver-van-hun-bed-show is. Hun ouders kunnen rijden en hebben een of zelfs meerdere auto’s, en dus worden mijn vrienden bovenop de rijlessen vaak nog door hun ouders begeleid. Jongeren die niet het geluk hebben dat de meesten van mijn vrienden hebben, vallen vlug uit de boot. Ik hoop dat er in de toekomst meer mogelijkheden voor deze jongeren zullen komen, aangezien een rijbewijs toch nog steeds belangrijk kan zijn om een job te vinden.”

Dat een rijbewijs voor jongeren nog steeds een niet te onderschatten rol speelt in onder meer hun zoektocht naar werk, beaamt ook Siegmund Hermans, die kwb rijbewijs in goede banen leidt:

“Na hun studies willen alle jongeren een leuke job vinden, en een rijbewijs hebben is hiervoor vaak cruciaal. De meesten halen hun rijbewijs voor het einde van hun studies, maar er zijn meer jongeren zoals Maria. Wat als je binnen je netwerk geen geschikte begeleider kan vinden en je de middelen niet hebt om een rijopleiding bij een rijschool te betalen? Dan zie je vaak de kans om een toffe job te vinden aan je neus voorbij gaan … Bij kwb kennen we dit probleem, en vinden we dit onaanvaardbaar. Hoe kunnen we deze jongeren ondersteunen? Kunnen we hen helpen door gerichte projecten op te starten? En hoe kunnen we onze beleidsmakers ertoe aanzetten voor deze jongeren een gepaste, betaalbare en haalbare rijopleiding te voorzien? Vragen die ons bezighouden en waar we bij kwb van wakker liggen. Vanuit kwb willen we ons hier niet bij neer leggen en graag jongeren zoals Maria helpen. In functie van hun vrijheid, hun welbehagen en hun zoektocht naar werk. We willen hier graag werk van maken!” 

Heb jij een suggestie over hoe we dit probleem kunnen aanpakken, of misschien wel ervaring in dergelijke projecten? Jouw mening of visie kan het verschil maken. Mail je verhaal, idee, ervaring … naar rijbewijs@kwb.be. Alvast een warme dankjewel voor je betrokkenheid! Leren rijden is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend als het lijkt. 

Vorige