Hallo Siegmund,

Mijn vraag gaat over de voorrangsregels, meer bepaald betreffende de rotonde in de gemeente Kortenberg die de Leuvensesteenweg verbindt met de Wijnegemhofstraat. In bijlage zie je een foto. Stel dat je met de wagen aangereden komt, vanuit het standpunt van de foto. Rechts van jou bevindt zich een bijzonder overrijdbare bedding, waar op dat moment ook een autobus rijdt. Je nadert de rotonde; de bus ook. Zowel jij als de bus stoppen om het verkeer dat zich op de rotonde bevindt, voorrang te verlenen. Eens er geen weggebruikers meer aanwezig zijn op de rotonde, wil je die oprijden. De bus wil hetzelfde doen. Het doel van jullie beiden, is om de tweede uitrit te nemen, om richting Leuven te rijden. De rotonde is echter niet opgedeeld in rijstroken. Wie heeft voorrang? Jij of de bus? Jij bevindt je reeds op de rijbaan; de bus niet. Een BOB (bijzondere overrijdbare bedding) maakt immers geen deel uit van de rijbaan. Daardoor zou ik vermoeden dat jij voorrang hebt? Of zie ik een regel over het hoofd? Alvast dank.


Het antwoord van verkeersdeskundige E.C.:

De regel dat de bus de rijbaan oprijdt en dus een manoeuvre uitvoert gaat hier volgens mij niet op, want het bord B1 gaat boven de regels. Beide bestuurders moeten dus voorrang verlenen omwille van het bord B1.

Maar het is moeilijk om deze vraag te beantwoorden, want alles hangt ervan af waar beide bestuurders zich bevinden op het ogenblik van de feiten. Indien beide voertuigen het bord B1 zijn voorbijgereden, dan is er rechtspraak waarbij gesteld wordt dat de normale regels van de wegcode van toepassing blijven. Dan is het dus voorrang aan rechts. Maar als de autobestuurder reeds de rotonde aan het oprijden is, dan moet de bus voorrang verlenen omwille van B1 omdat hij deze nog niet voorbijgereden is.

Maar ook over deze stelling kan gediscuteerd worden …

Aanvulling van kwb rijbewijs:

Over sommige verkeerssituaties kan je inderdaad (eindeloos) discussiëren... Hoe kan je het dan veilig houden? Wees steeds (dubbel) voorzichtig, maak oogcontact en blijf altijd hoffelijk! 

10 juni 2022