Over Raak vzw

De organisatie achter Raak vzw dienst mobiliteit

Wat is Raak vzw?

Raak vzw is een boeiende gezinsbeweging met zo’n 550 lokale groepen in heel Vlaanderen en Brussel. Die organiseren een waaier aan interessante en mooie activiteiten: ontspanning, debatavonden, sport, uitstappen voor het hele gezin, en nog veel meer. Ook een betaalbare en kwalitatieve rijopleiding ligt ons zeer na aan het hart!

Wil je meer weten over Raak vzw? Neem een kijkje op https://raakvzw.be/!

Waarom vrije begeleiding?

Al sinds 1979 stimuleert Raak vzw, vroeger kwb, de vrije begeleiding. Deze methode is een goede, betaalbare methode om je rijbewijs te behalen. Bovendien toont onderzoek (onder meer van GOCA en IMOB) aan dat vrije begeleiding even kwalitatief is als een doorgedreven opleiding door professionele instructeurs, wanneer wordt gekeken naar de slaagkansen op het praktisch examen, en naar het risico op een ongeval na het behalen van het rijbewijs.

Mede door het aantal oefenuren – vaak gecombineerd met een (korte) opleiding door een gebrevetteerd instructeur – bewijst deze opleidingsmethode haar deugd. Daarnaast is het voor de leerling ook aangenaam om te kunnen oefenen op zijn of haar eigen ritme, en om niet gebonden te zijn aan een vooropgesteld lessenschema.

Troeven van de vrije begeleiding

De vrije begeleiding is een kwalitatieve en betaalbare rijopleiding. Vooral in functie van het complexe automatisatieproces is het heel belangrijk veel en langdurig te oefenen. En net daar heeft de vrije begeleiding een enorme meerwaarde. Als ouder kan je veel meer tijd steken in de rijopleiding van je kind. Je kind kan daardoor veel meer kilometers ervaring opdoen. En net dat is zo belangrijk. Leren autorijden, goed leren autorijden is in eerste instantie veel ervaring opdoen. Die ervaring heb je niet na 20 uur les. Via vrije begeleiding heeft de leerling-bestuurder meer ruimte om op eigen tempo binnen een vertrouwde omgeving de nodige vaardigheden aan te leren.  Bovendien is leren rijden ook een kwestie van opvoeden. Een goede bestuurder is ook een bestuurder die respect toont. Voor de andere weggebruikers, én voor de wegcode. Wie is er beter geplaatst om zijn/haar kind, van jongs af aan, het nodige respect bij te brengen dan de eigen ouders? Leren rijden via de vrije begeleiding kan ook een meerwaarde hebben in het contact tussen ouder en kind. Je leert elkaar kennen op een andere manier. Er groeit vertrouwen. Je hebt het leerproces gevolgd. Je weet wanneer hij/zij het kan.

De vrije begeleiding naar een hoger niveau

Natuurlijk zijn mama en papa niet zomaar de beste leraars. Cruciaal bij vrije begeleiding is een gedegen voorbereiding voor leerling én begeleider. Raak vzw biedt deze opleidingen al jaren aan, tot grote tevredenheid van toekomstige begeleiders en bestuurders. In het door de Vlaamse overheid verplichte Vormingsmoment voor begeleiders worden de juiste technieken, methodieken en vaardigheden in een stappenplan aangeleerd. Alle kennis en vaardigheid die misschien wat vervaagd is, wordt zo opnieuw aangescherpt.

Onze doelen zijn:

  • samen de vrije begeleiding naar een hoger niveau tillen.
  • samen streven naar het opleiden van vaardige, veilige en respectvolle bestuurders.
  • samen werken aan een veiliger verkeer.

Bekijk het volledig aanbod